25 år i kamptøjet for unge på kanten

TAMU’s direktør Peter Staun Kastholm fejrer jubilæum

- Hos TAMU er der altid en tro på de unge. Hos os skal de opleve yderligere stigmatisering. Sammen med hver enkelt elev forsøger vi at tro på en ny start og endnu en chance, selv om alt andet er gået galt. Vi tager elevernes drømme og forventninger alvorligt, og gør dem realistiske om deres muligheder – også selv om de har en baggrund med kriminalitet og misbrug. Vi er i kamptøjet for unge, som de fleste andre hellere vil se ryggen end ansigtet af.

Sådan siger TAMU’s direktør Peter Staun Kastholm, som her i oktober kan fejre 25 års jubilæum som TAMU-ansat.

Udsatte unge får en ny chance

Gennem hele Peter Staun Kastholms arbejdsliv har det været en rød tråd at gøre noget for en gruppe unge, som mange andre har opgivet. Allerede da han i 1988 var i sit første job som pædagogmedhjælper i Københavns Kommune, blev han grebet af et dybfølt ønske om at gøre en indsats for udsatte børn og unge. ”Det var på det gamle, klassiske Vesterbro, og nogle af børnene og de unge gik for lud og koldt vand. Det tændte mig at gøre sammen med dem, og det var også grunden til, at jeg besluttede at tage en læreruddannelse i stedet for at læse historie på universitetet, som jeg ellers havde drømt om – siden har jeg arbejdet med udsatte unge,” fortæller Peter Staun Kastholm.

- At se elever hos TAMU rejse sig, gennemføre vores uddannelse og blive i stand til at forsørge sig selv er en stor tilfredsstillelse. Mit forhold til den gruppe unge, som bliver elever hos os, er lige så meget et kærlighedsforhold som et arbejdsmæssigt forhold. Med vores tro på deres muligheder for forandring gør vi en forskel for den enkelte, samtidig med at vi også åbner samfundets øjne for det potentiale, som den gruppe unge, som andre har opgivet, faktisk indeholder med de rette tiltag. Det er en rummelighed, som har været og stadig er en væsentlig drivkraft i arbejdet, siger Peter Staun Kastholm.

Eleverne står selv for den største del af indsatsen

Den største indsats står TAMU’s elever selv for, pointerer jubilaren:

- Det store arbejde er det, som eleverne selv leverer. Vi sætter bare rammerne for det. Og i respekt for vores elever afsøger jeg altid alle de muligheder, som findes inden for lovgivningen. Vi er altid på vej og altid i forandring, for samfundets krav ændrer sig, og arbejdsmarkedets efterspørgsel skifter. Men nogle af de mest kvalificerede input til forandringer kommer fra eleverne, for de er de eneste, der ved, hvad det vil sige at være elev hos TAMU.

Direktør siden 2013

Peter Staun Kastholm, som er født i 1968, arbejdede forud for ansættelsen hos TAMU som lærer i Ishøj Kommune, hvor han var med til at starte et 10. klasse-center, inden han rykkede videre til et job som projektleder i Hillerød Kommune.

I 1998 startede Peter Staun Kastholm hos TAMU som uddannelseskonsulent, og han blev hurtigt forfremmet først til afdelingsleder og siden til sekretariats- og personalechef, inden han i 2013 efterfulgte Jens Bay på posten som direktør.

Jobgaranti og TAMU-netværk

Som direktør har Peter Staun Kastholm bl.a. været med til at gøre TAMU til uddannelse med jobgaranti – forstået sådan, at hvis en elev viser vilje til at gennemføre et TAMU-forløb, sætter TAMU også alt ind på, at eleven efterfølgende kommer i job. Peter Staun Kastholm har også etableret TAMU-netværket for virksomheder, der gerne vil give udsatte unge en ny chance gennem fx ansættelser eller praktikforløb.

Peter Staun Kastholm arbejder dagligt, sammen med sine medarbejdere med videreudviklingen af den konsekvenspædagogik, som TAMU’s indsats bygger på. Derudover har han været særligt opmærksom på at kunne dokumentere effekten af TAMU’s indsats, de unges progression og den samfundsgevinst, der er forbundet med forandringerne hos de unge. Derfor er ingen i dag i tvivl om TAMU’s positive betydning for både deltagere og samfund.

- Vi oplever nu, at anerkendelsen strømmer ind fra politikere, organisationer og erhvervsliv. Man ved, at vores indsats virker.

Jubilæet fejres med en reception torsdag den 12. oktober kl. 14-17 i Forsamlingshuset, Onkel Dannys Plads 5, 1711 København V.